Ett gudomligt bud

På bilden ser det ut som lite smuts på linsen, några ynkliga grå prickar mot den disiga himlen. Den där eftermiddagen i mars var de en del i ett närmast magiskt landskap. Vi stod på toppen av Kleine Kalmit och tittade ut över det böljande landskapet. Motljus av glittrande sol. Glas med Siegrist Kalmit Pinot Noir i våra händer. Smutsfläckarna rör sig sakta. De är många, skärmflygarna runt toppen på berget i Pfalzskogen. Stilla tystnad, krispig luft och ljuvligt vin. Det kändes som lyckans gudar svävade över kullen.

View from Kalmit

Troligen är vår association till lyckans gudar inte så konstig. Vi är nu på toppen av Ilbesheimer Kalmit i tyska Pfalz, men för en liten stund sedan var vi i Weingut Siegrists vineri i grannbyn Leinsweiler.

I vineriets entré står den grekiske guden Hermes och hälsar besökare välkomna. Siegrists är inte bara passionerade när det gäller vin, de älskar också det vackra. Ibland deltar konstnärer i deras arrangemang. Hermes kom till Siegrist vid ett sådant tillfälle och han valde att stanna.

”Vi ser vin som en meddelande från vinmakaren till världen, precis som Hermes är gudarnas budbärare,” förklarar Monika Dapprich som välkomnade oss till Weingut Siegrist. ”Hermes har blivit vår logo, ni möter honom på alla våra viner.”

Hermes

Vi började med att prova Siegrists vita viner, en utforskning i fyra nivåer av elegans, Siegrist signum. Nu tar vi oss an den röda sidan. När Thomas Siegrist startade för 40 år sedan deklarerade han tidigt att han ville satsa på de röda vinerna. Den äldre generationen avrådde, men han han trotsade dem. Vi är glada för det.

Thomas Siegrist blev en pionjär, inspirerad av resor runt världen och inte minst Bourgogne. Han omvandlade idéer till realitet: seriösa röda viner, vinifiering med barriquer och ekologisk vinodling. Visioner och kvalitetsambitioner är idag verklighet och bärs vidare av nästa generation, Thomas dotter Kerstin och hennes man Bruno Schimpf, Weingut Siegrists ”cellarmaster”.

Thomas reser fortfarande runt jorden för att lära och få inspiration. Han reser med sina vänner, vinmakare från södra Pfalz. De kallar sig ”Fünf Freunde”, de Fem Vännerna: Becker i Schweigen, Münzberg i Godramstein, Rebholz i Siebeldingen, Siegrist i Leinsweiler och Wehrheim i Birkweiler. Alla är de också VDP-medlemmar. De inspirerar och lär av varandra och ibland gör de vin tillsammans. Vinerna ”Amici V” är cuvéer av vin från var och en av de fem vännerna.

Thomas Siegrist
Thomas Siegrist

Röda viner utgör idag ungefär 30% av Siegrist produktion. Pinot Noir är huvuddruvan, men också andra sorter som Cabernet Sauvignon, Dornfelder och Merlot växer i vingårdarna. Vi fokuserar på deras Pinot Noir. Utsökta viner där olika jordmåner ger olika uttryck.

Södra Pfalz har många jordmåner från olika åldrar. Inte konstigt eftersom området är en utlöpare av Vogeserna i Alsace, också kända för mängden jordmåner. Här i Pfalz kan man på en kilometer först hitta lera, därefter lössjord och sedan kalkhaltig märgel. Fascinerande.

Siegrists 15 hektar vingårdar är fördelade på 70(!) lotter. Inte något ovanligt i den här regionen. De mycket små lotterna är resultatet av arvslagarna, precis som i Bourgogne. Om bonden hade tre söner, då delades jorden mellan dem, och så vidare, i generationer.

”Ibland har vi inte mer än tre rader. Om du har tio, så är du kung,” säger Monika Dapprich. ”Naturligtvis blir det mycket logistik och ibland går till och med våra lärlingar vilse. På den goda sidan har vi riskspridningen, till exempel om det skulle bli hagel.”

Pinot Noir in barrique Siegrist cellarSiegrist filosofi för vinmakning beskrivs som baserad i tradition med tillägg av modern teknologi. Druvor och must hanteras försiktigt. Varsam pressning, ingen pumpning. Öppen jäsning av de röda som brukar få 18 månader i små fat, barriquer, oftast utan omdragning.

Resultatet då? Ja, det är ett kliv rakt in i Pinot-himlen.

Mellankvalitetens Concretus Pinot Noir 2011 är gjord av druvor från kalksten. Ljuvliga aromer av skogsgolv, kompost, röda bär och välintegrerade fat. Bra textur och finkorniga tanniner. Siegrist signum elegans vilar över vinet. Ett mycket bra vin, och ett mycket prisvärt vin.

Vi går sedan direkt på grand cru och ett vin med rötterna i Leinsweiler Sonnenberg med sin kalkhaltiga jord.  Sonnenberg Pinot Noir Grosses Gewächs 2008 ger en hint om hur ljuvligt dessa viner kommer att åldras. Det har ett långt liv framför sig.

En sniff och en sipp av Sonnenberg och vi dyker ner i en djup klar källa av multifasetterad finess. Den delikata komplexiteten, texturen, sammetstanninerna. Den perfekta balansen, klarheten, elegansen. Helt säkert en av de bästa Pinoter vi har provat.

Siegriest wines

Men, Lössriedel Pinot Noir 2009 visar sig bli en stark konkurrent till Sonnenberg. Monika förklarar att druvorna kommer från en speciell klon av Pinot Noir med små druvor som ger ett kraftfullt, extraktrikt vin. Den djupa lössjorden bidrar med en läcker krämighet.

Vi nästan mållösa. Delikata, kompexa Pinot-aromer kryddade av en lätt touch rostade fat. Fruktigt med exakt syra. Och den där krämiga texturen och sammetstanninerna… Anteckningsboken säger ”you are in heaven”. Förförd av gudarna.

Vi skulle kunna ha suttit i provningsrummet och mediterat över vinerna i timmar, men det är dags att fortsätta. Vi ska åka och se några av vingårdarna tillsammans med Thomas och Monika. Först till Leinsweiler Sonnenberg och sedan till grannbyn Ilbesheim och vingården på kullen Kleine Kalmit.

View from the grand cru Sonnenberg to the Kleine Kalmit with its white chapel.
Utsikt från grand cru-läget Sonnenberg bort mot kullen Kleine Kalmit med sitt lilla kapell, den vita pricken på toppen av kullen.

Utsikten är vacker från Kleine Kalmit. Den glittrande solen genom den disiga himlen. Skärmflygarna på himlen. Det lilla vita kapellet. Vingårdar runt oss, rad efter rad av vinstockar. Här, på toppen av Kalmit, provar vi den sista av Pinot Noirerna.

Kalmit 2011 är ung och vacker. Vinet är en smula kallt, eftermiddagen har trots solen blivit lite kylig. Men vi värmer glasen med händerna och kan känna vinets harmoni och energi.

Inga noteringar tagna. Endast ren och skär njutning. Även så, kan vi inte missa det otvetydiga budskapet från vinmakaren och gudarna: det här är själva essensen av elegans.

Siegrist Kalmit Pinot Noir 2011

Skickar gudarna tårfyllda meddelanden? To be continued…

Du läste den svenska versionen av ”Ett bud från gudarna” först på Ljuva Druvor. Alla poster på Ljuva Druvor om vårt besök hos Weingut Siegrist i mars 2015:

Länk till Weingut Siegrist hemsida och Facebook.

 

View from Kleine Kalmit a magic afternoon in March.