Champagne Vilmart, fatlagrat av klass

Vi återvänder gärna till champagnerna från Vilmart & Cie. Varför? Jo, vi gillar helt enkelt den elegans, utrycksfullhet och komplexitet som dessa bubblande viner troget levererar. Vi har provat några av Vilmarts champagner från de senast årgångarna.

Vilmart Champagne

Hemort för Vilmart är den lilla byn Rilly-la-Montagne i hjärtat av Montagne de Reims, strax söder om Reims. Det här är ju känt som Pinot Noir-dominerat land, men Vilmart har faktiskt en stor andel Chardonnay i sin champagne. Firman är känd för att producera ypperliga viner från ”endast” premier cru-klassade vingårdar, men också för att basvinerna jäses och lagras på fat.

Druvorna kommer från 11 hektar premier cru-klassade vingårdar i Rilly-la-Montagne, där några vingårdar sträcker sig över gränsen till grannbyn Villers-Allerand. Fördelningen är 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Odlingarna är i stort sett ekologiska och baseras på riktlinjer benämnda ”Ampelos”, vilket vad vi förstår är en strikt tolkning av lutte raisonnée. De äldsta stockarna är mer än 50 år gamla och används endast till prestigechampagnen Coeur de Cuvée.

Champagne Vilmar & Cie grundades redan 1890, men det var först med den nuvarande och femte generationen som fatlagring av topp-cuvéerna på nya små fat introducerades. Laurent Champs tog över ansvaret 1991 och har sedan dess etablerat Vilmart som en erkänd topproducent på de internationella marknaderna.

Vilmart är alltså en av de ganska få som jäser och lagrar sina viner på fat. Till basvinet för champagnerna Grand Reserve och Grand Cellier används stora ekfat, foudres på 50 hl, medan årgångsvinerna Cellier d’Or och Coeur de Cuvée får nöjet att tillbringa sin första tid på 228 liters fat.

För samtliga viner gäller 10 månaders fatlagring oavsett fatstorlek. Den malolaktiska jäsning stoppas i syfte att framhäva friskheten i vinet. Buteljering tillsammans med ”pris de mousse”, alltså den jäst och lilla sockermängd som behövs för att sätta igång den andra jäsningen på flaska, sker i juli. Efter cirka  åtta veckors jäsning, väntar sedan en rofylld buteljvila, som längst sju år för Coeur de Cuvée.

Coeur du Cuvée är alltså firmans hyllade prestigecuvée.  Vid vår senaste provning väckte den stort gillande och slog mer kända namn på fingrarna.

Våra provningsnoteringar för några av Vilmarts senast släppta champagner:

Vilmart Grand Resérve Brut Premier Cru
70% Pinot Noir, 30% Chardonnay. Basvin från 2009 och 2010 som legat 10 månader på stora fat. 10 gr dosage.
Ung, fin doft, med lätta inslag av mineralitet, fat, kryddiga toner och brödighet. Drygt medelfyllig, frisk syra, torr med aningen fruktsötma och bra mousse. Mörka smaker, lite fatig, kryddig och nötig. Mjuk, rund med medellång eftersmak. Behagligt, balanserat. En ung instegschampagne, vi går vidare till de Chardonnay-dominerade cuvéerna:

Vilmart Grand Cellier Brut Premier Cru
70% Chardonnay, 30% Pinot Noir. Basvin från 2008, 2009 och 2010 med 10 månader på stora fat. 9 gr dosage.
Elegant, fin doft med diskreta blommiga toner och brödighet. Drygt medelfyllig, med markerad frisk syra och fin mousse. Citrustoner med fin liten mineralitet i avslutningen. Bra längd. Finstämt med fyllighet. Också ungt, vi lägger undan det två-tre år och låter det blomma ut. Vi vet att det brukar utvecklas fint och erbjuda mer komplexa smaker efter några år (läs om den Grand Cellier som vilat tre år i källaren här).

Vilmart Grand Cellier d’Or 2008 Brut Premier Cru
80% Chardonnay, 20% Pinot Noir. 10 månader på 228 liters fat, med battonage. 8 gr dosage.
Bra doft med tonvikt på fat, örtiga toner och bröd. Drygt medelfyllig, frisk syra, torr med ett mycket svagt uns gomfyllande fruktsötma. Komplext med inslag av färska örter, fat och med små kolatoner. Mycket bra längd. Elegans i ett nötskal! Återigen ungt, vi sparar upp till tre år innan nästa provsmakning.

Vilmart Coeur De Cuvée 2005

Coeur de Cuvée 2005 Premier Cru
Druvor från de äldsta stockarna, 55 år gamla. 80% Chardonnay, 20% Pinot Noir. Endast första pressningen, le coeur (hjärtat) om 1400 liter används. 10 månader på 228 liters fat med battonage.
Vackert intensiv gul färg. Doften komplex med fattoner, frukt och kryddor som minner om julen, vanilj och bakverk. Drygt medelfyllig, torr med fin frisk syra, härlig mousse och en ljuvlig koncentration av smaker. Utmärkt längd med lätt ek och smöriga toner samt en fin, mycket lätt fruktsötma i avslutningen. Elegant, krämig, utsökt. Superbt redan idag, men kan lagras och utvecklas många år framåt.

Vi summerar upp och den korta sammanfattningen är: Mycket bra i respektive klass, behagligt och elegant, men ungt. Till källaren! Vi gömmer och glömmer i några år innan det är dags för nästa uppkorkning.

Vilmart Champagne Rilly La Montage
Champagne Vilmarts korsvirkeshus i Rilly-la-Montagne, lika vackert som ovanligt inslag i champagnebyarna.